fredag 23 november 2012

Kreativitet, Yttrandefrihet och Slagverk

Under veckan har det pågått ett intensivt arbete med att få scheman och kurser klara inför våren, 2013. Nu är alla kurser godkända och kurskatalogen kommer att presenteras den 3/12. Alla barn och ungdomar 6-22 år i Stockholms Stad har då möjlighet att anmäla sig till Kulturskolan Stockholm. En nyhet för i år är att vi kommer starta upp en fotokurs på Södermalm. Kursen kommer att hållas av Carin Granath och Cristina Blendea. Dag och tid är inte riktigt klart i nuläget men mer info kommer den 3/12 på vår hemsida.
Under fredagen samlades alla chefer inom Kulturförvaltningen för att diskutera yttrandefrihet. Vi ställdes inför ett antal olika dilemma, vilket ledde till mycket intressanta diskussioner. Med på forumet var Madeleine Sjöstedt, som lyfte fram att ett av det viktigaste uppdragen som vi inom Kulturförvaltningen har är att förvalta det demokratiska uppdraget och att få människor att tänka själva i stället för "rätt". Ett område som vi diskuterade var socialamedier och vad som skrivs kring våra verksamheter i dessa, samt hur vi förhåller oss till det som skrivs. En viktig aspekt tror jag är att vi måste lyfta fram det som skrivs och våga ta upp "obekväma" frågor till diskussion.
En annan mycket trevlig nyhet som nådde mig under detta möte är att Stockholms Stad nu mera inte bara lanserar sig som The Capitol of Scandinavia utan även Stockholm- den Kreativa Huvudstaden. Här tycker jag Kulturskolan Stockholm har en självklar och mycket viktig roll då vi definitivt bidrar till att göra Stockholms barn och ungdomar mer kreativa.
Veckan avslutas i Hammarby Sjöstad där det just nu pågår en slagverkskonsert med Daniel Berg och Fredrik Duvling för slagverkslärarna och eleverna på Kulturskolan.




Slagverkslärar från Kulturskolan Stockholm

lördag 17 november 2012

Bild och Form-grupperna höstutställning

Bild och Form-gruppernad höstutställning

Mellan den 12/11 och den 3/12 har Kulturskolan Stockholms Bild och Formelever utställning på Luma Biblioteket!
Välkommen!

Kulturskolan diskuterade omdefinierat lärande

I tisdags hade ledningsgruppen en utbildning i omdefinierat lärande. Vi fick då möjlighet att träffa Angelica Hedin som gav oss verktyg och nya infallsvinklar på lärande. Känns jätte roligt att vi nu är igång med vår IT-satsning som verkligen kan öppna upp för nya möjligheter. Några tankar som kom upp i gruppen var bl.a.
Att elever kan få möjlighet att skicka sitt material (låtar, koreografier, manus mm) till andra elever, lärare, skolor runt om i Sverige, världen och få feedback på detta.
Filmning av lektioner öppnar upp möjligheten för alla elevers lika lärande, dvs om man inte har en förälder som håller på med dans, musik teater mm. Kan man få "läraren/lektionen med sig till hemmet" och där elev och förälder tillsammans kan gå igenom lektionen. Helt enkelt en demokratiaspekt, barn och ungdomars rätt till lika lärande oavsett bakgrund.
Digitaliseringen kan möjliggöra kulturskola 24 timmar om dygnet och där varje elev kan ta del av lektioner när de passar som bäst antigen i våra lokaler, i hemmet eller på resandefot. Mycket spännande tankar sattes igång.
Under onsdagen fick jag möjlighet att följa med på en trumlektion med Patrik Wetterström. Mycket trevligt att träffa eleverna och följa med i undervisningen.
Planering inför VT-2013 är i full gång, nya lediga platser till Kulturskolan Stockholm kommer att släppas den 3/12. Något som är riktigt spännande inför nästa termin är att vi startar upp en fotokurs. Det är Carin Granath och Cristina Blendea som kommer vara lärare i kursen. Mycket spännande på gång vilket är jätte roligt!
- Posted using BlogPress from my iPa

måndag 5 november 2012

IT-satsning och "om vi fick bestämma"

Förra veckan lördag 27/10 söndag 28/10 startades projektet om vi fick bestämma. Projektet bygger på elevdelaktighet inom Sveriges Kulturskolor. Kulturskolan Stockholm medverkar genom Unga Berättar (Carin, Cristina, Tommy och Simon). Under helgen arbetade de med ungdomar som genom film fick möjlighet att ge sin syn på delaktighet inom Kulturskolan.
Vecka 44 innebar även starten för Kulturskolan Stockholms IT-satsningen. Först ut är 75 lärare som kommer att utforska hur vi på bästa sätt använder IT i undervisningen. Alla deltagare får arbeta med "sitt projekt" där de beskriver hur de kommer utforska IT i undervisningen samt vilka resultat de hoppas uppnå. Allt kommer sedan redovisas som filmer där exempel förs vidare till resten av skolan. Ett jätte spännande projekt och det känns jätte roligt att äntligen vara igång. Nedan några bilder från starten.